Как да разбираме коефициентите на букмейкърите?

Една от първите концепции, с която любителите на хазарта трябва да се запознаят, преди да изпробват късмета си при предпочитания от тях букмейкър е тази за коефициентите. С други думи, това е предположението на букмейкъра за изхода на дадено събитие. Принципът на успешната работа на всеки букмейкър обаче е винаги да излезе на печалба, независимо от изхода на събитията. Анализаторите знаят как правилно да изчисляват коефициентите за спортни залагания, като вземат предвид първоначално вградения марж, който носи приходи от всеки направен залог.

Различни коефициенти при различните букмейкъри

Букмейкърите имат цели аналитични отдели, които са предназначени да изчисляват вероятностите, да определят шансовете за печалба и да поместят коефициентите на тяхната платформа. Добрата работа в това отношение гарантира на компаниите воденето на успешен бизнес модел. Коефициентите при спортните залагания показват вероятността за краен изход на дадено събитие от гледна точка на букмейкъра. Ако играта е предвидима, шансовете за фаворита ще бъдат ниски и следователно печалбите ще са малки. Колкото по-малка е вероятността (например залог на аутсайдер), толкова по-висок ще бъде предлаганият коефициент, но съответно рискът ще бъде много висок.

Научете се как да победите букмейкърите в собствената им игра

Залагай у дома на мачове с висок коефициент Брокерите умишлено подценяват печалбите. Без значение колко често прогнозата ви е успешна, инвестираните от Вас средства непрекъснато ще намаляват. Това няма да стане забележимо веднага, а само след като броят на залозите Ви надвиши 1000. Нека дадем илюстративен пример. На теория печалбата Ви от прогноза е 100 лева. Но букмейкърът я понижава до 90. Оказва се, че губещият дава 100 лева, а победителят получава 90. В този случай коефициента, който букмейкъра е дал за споменатото спортно събитие е 1,9. Това ще донесе на компанията 10 лева доход за всеки залог, направен на подобен коефициент.

От тази гледна точка, любителите на хазарта трябва не само да разчитат на случайността, дори и консултирайки се със статистически данни, но също така да отдадат нужното внимание на коефициента на възвращаемост, преди да са направили своето предположение. Много е важно да разберете тази концепция още в началото, за да имате шансове да победите букмейкърите в собствената им игра.

Видове изчисления

Математическите отдели на букмейкърите са се усъвършенствали в изчисляването на коефициенти, които не само да им дадат нужния марш за съществуването им. Но също така и да им носят необходимия буфер, който да използват при конкуренцията с останалите играчи на пазара. Съществуват няколко подхода, които подобен тип анализатори използват, при подготовката на коефициентите, които след това се предлагат на играчите:

  • Аналитичен - коефициентът се получава чрез старателно проучване на статистиката на съперниците;
  • Евристика: Този метод е доста интересен, предвид факта че се проследява новинарския поток за дадена спортна среща и се оценява психологическото състояние на съперниците;

Основни типове коефициенти

Преди да разберете как да изчислите потенциалните си шансове за успех, нека първо да поговорим за трите основни типа коефициенти, които неминуемо ще срещнете.

  • Дробни - подобен тип коефициенти най-често се предлагат от букмейкъри, опериращи във Великобритания.
  • Американски - по-неразпространен вид на определяне на краен изход, поради неудобните изчисления.
  • Десетични - това е най-разпространения тип коефициент, който се използва от милиони любители на залаганията в цяла Европа.
Начална страница на bet365

Всеки от изброените видове коефициенти показва с колко ще бъде умножен вашия залогът. Освен това, тези показатели подсказват за нагласите на букмейкъра за изхода на събитието.

Как да изчислим потенциалната си печалба?

Спортните залагания се разглеждат от любителите на хазарта като начин за печелене на пари. За начинаещ играч е важно още в началото да разберете как правилно да изчисли потенциалните си печалби. Сигурни сме, че повече от Вас ще използват класическия европейски формат, така че за да определите потенциалната си печалба, трябва да умножите сумата на залога по коефициента на избраната от Вас среща. Нека дадем пример.

Залагайки 10 лева на футболната среща между съставите на Ливърпул и Челси с коефициент 1,70, нетната Ви печалба ще бъде 7 лева. Изчислението се извършва по следната формула:

10 * 1,70-10 (залог) = 7

Поглеждайки коефициента, Ливърпул има явно превъзходство, макар и с малко. Ако Челси стигне до равен или спечели, залогът Ви съответно ще е губещ. Колкото по-висок е предлаганият коефициент, толкова по-голям е размерът на възможните печалби, но рискът от загуба също се увеличава при същата прогресия.

Полезни съвети

Примерни мачове и коефициенти в букмейкърски сайт

Първото нещо, което трябва да запомните, е да следвате движението на коефициентите. Спортните залози много зависят от обстоятелствата. Коефициентите могат да се променят поради контузия на играч, решение на съдията на срещата, трансфери и дори метеорологичната прогноза. Друг важен момент, който всеки начинаещ играч трябва да разполага в своя арсенал е как да преобразува коефициентите в проценти. По този начин, любителите на хазарта ще могат да оценят шансовете на отборите. Например в спортната секция на букмейкъра виждаме следното - победата за Ливърпул се оценява на 3,05, равенството на 4,5, а успеха на Челси на 2,00. За да определите каква вероятност букмейкърът вижда в дадена среща, трябва да разделите споменатите коефициенти на 100. В резултат получаваме:

  • Ливърпул - шанс за печалба 32,78% (100 / 3,05);
  • Челси - 50% шанс за победа (100/2);
  • Равенство - 22, 2% (100 / 4,5).

Разлика между коефициентите на букмейкърите

Всеки букмейкър предлага различни коефициентиНаблюдавайки различни букмейкъри, можете да видите различия при предложенията им за едно и също събитие. Основният фактор зад тези разлики е споменатият марж на букмейкъра. По- ниските коефициенти ще намалят рисковете на букмейкъра, като същевременно с това ще увеличат печалбите им. От друга страна, предлагането на високи коефициенти от страна на букмейкърите би довело до разширяване на клиентската им база.

Още

Абонирай се за нашия сайт