Румен Радев не дава повече време на 43-то Народно събрание

0
1027

Всякакви опити да се удължава живота на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд.

Това заявява новоизбрания, но все още невстъпил в длъжност президент Румен Радев в позиция, разпространена от неговия офис.

В нея се посочва, че Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Позицията се позовава и на произнасянето от 22 ноември 2016 г. на Конституционният съд, който определя тези действия на президента като „първостепенни и неотложни“.

„Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение“, се припомня в позицията на Румен Радев.

Той отбелязва още, че междувременно народните представители са ползвали парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение.

„Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа“, заявява новоизбрания президент и допълва:

„Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели“.

„Ползвам случая да пожелая ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане“, посочва още Радев.

Позицията е изпратена до председателя на 43-то Народно събрание./кросс


Facebook коментари

comments

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here