Проф. Валерий Войнов: С пречистване на кръвта можем да удължим живота си с 50 г.

0
1439
Руският проф. Валерий Войнов е създател на миниапарат за плазмафереза, чрез която се прави пречистване на кръвната плазма. За 30 години той има проведени около 70 000 процедури в Русия и няма нито един загубен пациент. Апаратът се ползва в 36 държави и скоро ще бъде достъпен и у нас. Професорът е на 78 г., но живее и работи активно. Проф. Войнов ще бъде главен консултант на Клиниката по естетична медицина, антиейджийнг и клетъчни терапии „Мона Лиза“, която собственикът на болница „Софиямед“ д-р Михаил Тиков открива на 12 януари следващата година. Тези дни проф. Войнов беше на посещение в България. Ето какво сподели за метода си плазмафереза и за себе си в интервю за в. „Доктор“.

-Проф. Войнов, бихте ли разказали как и защо се появяват хроничните заболявания при хората?
– Много тежки и хронични заболявания се съпровождат с натрупването на патологични продукти, които определят развитието на тези болести. Нашата задача е свързана именно с очистването на токсините от организма. Ако има сепсис например, се използват антибиотици. Те ще убият микробите, но самите лекарства ще останат в организма.
Всъщност точно такъв е механизмът на хроничните заболявания. Те са хронични, именно защото организмът не може да се изчисти от натрупаните токсини. Никакви лекарства не са в състояние да ги оберат. Затова е необходимо да се помогне на организма по друг начин, не чрез нови лекарства, защото те също остават в кръвта и в кръвната плазма. Фармакологията се развива все повече и повече, откриват се лекарства, които махат една от причината за заболяването, но самите те остават в кръвта.
Има автоимунни заболявания, при които имунната система се бори не с вируси и микроби, а със собствените ни тъкани. За имунната система всички наши тъкани и клетки са невидими. Видими ги правят измененията им в антигенната структура. Вирусите увреждат тъканите и клетките. Когато се появи вирусен хепатит например, той атакува клетките на черния дроб. Тогава от тези клетки излизат други комплекси, които автоимунната система никога не е виждала. Тя започва да ги атакува, защото ги мисли за чужди. По този начин разрушава черния дроб. Вирусите и микробите не са вечни – те са дошли и са си отишли. Антителата, които се борят срещу тях, също постепенно затихват. Но собствените тъкани и клетки остават на едно и също място, докато сме живи. Механизмът, който се е формирал, за да противодейства на тези тъкани и клетки, също остава, докато сме живи. Лекарствата наистина могат да снижат продукцията на антителата, но тези, които вече са създадени, остават в организма. Антителата се наричат имуноглобулини и са големи молекули белтъци, които се намират в кръвната плазма и

бъбреците не ги пропускат

Те се натрупват в определени органи, като в депа. Тогава се формират хронични заболявания на съответния орган. Когато един орган е увреден, и останалите страдат.
Как може да се помогне на такъв човек?
-Можем да му помогнем, като механично оберем тези антитела, които първоначално се намират в кръвната плазма, а след това в депата и съответните органи. Тази процедура се нарича плазмафереза. Методът е известен от 100 г. Има различни апарати за плазмафереза и подходът обичайно се заключава в това да се отдели цялата плазма, която има в човека, с една процедура. От 2 до 4 литра трябва да се извадят от възрастен човек, при това чрез включването на централен венозен източник, което също е рискова операция. Но да го оставят човека без плазма не може и затова се налага преливането на донорска плазма. Такива операции се наричат плазмообмен. При тях има една опасност – в донорската плазма никога не може да се изключи наличието на някакви вируси. Плазмата се изследва за основните заболявания, но остава огромна група вируси, които също са опасни. В кръвта ни циркулира една десета част от вирусите, които имаме. Останалите са в депата в органите ни.

– Как могат да се оберат тези токсини от органите ни?
– Нашият подход се състои в това, че провеждаме плазмафереза, но в малки обеми. В такъв обем, че като се изведе от организма малко количество плазма, то може да се замести с физиологичен разтвор, за да се получи отново баланс в тялото. С нашия апарат

се извлича до 1% плазма от телесното тегло

и човек до час след процедурата може да си отиде вкъщи. Освен това, за да се запълни системата на другите апарати, трябва да се извлече 500 мл кръв от човека. За нашия апарат трябват 80 мл кръв, извлечена от малките вени. Поради това, че изваждаме малки обеми от плазмата, са необходими 4 процедури през ден, за да се постигне лечебен ефект.

– А какъв е лечебният ефект при хроничните болести?
– Прилагайки такава плазмафереза при хронични болести, се постига използването на 2 пъти по-малко количество лекарства и много по-стабилна ремисия. Има голямо количество автоимунни заболявания, за които е крайно необходимо такова лечение, но никой не го прави. Например при метаболитен синдром и диабет. Никакви лекарства и инжектирането на инсулин при диабета не могат да предотвратят резките покачвания на кръвната захар, които увреждат малките кръвоносни съдове. А тяхното увреждане води до гангрени, некрози на крайниците, нарушаване на зрението, болести на бъбреците, които са основните усложнения от диабета. Ако се прави плазмафереза, се предотвратява увреждането на малките кръвоносни съдове, което намалява също така инфарктите и инсултите при тези пациенти. Аз имам много такива пациенти в моята клиника в Санкт Петербург.
Имам също така много добри резултати и при болни с хепатит С, тъй като той на практика не може да бъде излекуван до край с лекарства. При

20-30% от пациентите с хепатит В

той преминава в хроничен. Докато при хепатит С това е на 100%.
Много от хората с хепатит даже не подозират, че са болни.
Аз мога да разкажа за себе си, тъй като също се оказах заразен с хепатит С. В началото на моята кариера бях хирург и оперирах всеки ден, ръцете ми бяха непрекъснато потопени в кръв. През 1985 г. случайно откриха 10 пъти над нормите на показатели на черния дроб. Аз се чувствах нормално, но се оказа, че черният ми дроб вече имаше сериозни увреждания. Това беше хроничен хепатит, аз нямах никакви оплаквания. В това време бяха започнали разработките на нашия апарат, още го изпитвахме върху кучета. Аз бях първият човек, върху който го изпитахме. Така започнах всяка година да си правя такова пречистване на кръвта. Прилагам го до днес, иначе щях да съм починал преди 20 години! Сега черният ми дроб е напълно нормален, изследванията ми също.
Всички хронични заболявания водят до това, че умираме 50 г. по-рано, отколкото бихме могли да живеем. Т.нар. шлаки, които се намират в кръвта ни, няма как да бъдат изведени от тялото ни по никакъв друг начин – нито чрез диета, нито с медикаменти. В този план плазмаферезата вече има и превантивно действие срещу ранното остаряване на организма.
При жените може по този начин да се овладеят процесите, които протичат в менопаузата. Т.нар. антиейдж програма може в пълна степен да се имплантира в това, което правим. Вечна младост и

вечен живот няма

Но можем да съхраним продуктивното си състояние за много повече години. Няма значение колко години ще живеем, има значение единствено как ще ги изживеем, какво е качеството ни на живот.

-Имате ли и други успехи след прилагането на плазмафереза?
– Искам непременно да кажа, че плазмаферезата има много добри постижения и при патологични бременности. Ние можем да предотвратим всички усложнения по време на бременност, с изключение на увита около врата на бебето пъпна връв или неправилно предлежание на плода. Чрез плазмаферезата се обират антителата в кръвта на майката, които причиняват различни токсикози, отлепване на плацентата, несъвместимост на резус факторите на жената и плода и др.
Процедурата е много ценна и при недоносени бебета, тъй като нашият плазмен филтър може да работи само с 10 мл плазма. С никакъв друг апарат не може да бъде направено това.
В онкологията използваме плазмаферезата успоредно с химиотерапията, за да се изчиства организмът от токсините от препаратите, които остават в организма. Прилагането на процедурата също така значително намалява риска от рецидив на раковото заболяване.

Маргарита БЛАГОЕВА, в. „Доктор“
Снимка Иван Григоров


Facebook коментари

comments

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here