Предсказание! До 15-години суша в Испания и Португалия до края на века

0
1137

До края на века в Испания и Португалия може да има големи суши, които да продължат дълги години, съобщава „Индипендънт“, цитиран от Фокус.

Ако най-лошите прогнози се сбъднат, сушите в района могат да продължат до 15 г., през които количеството на дъждовете ще бъде по-малко от половината от обичайното ниво.

Изследователи от университета в Нюкасъл са използвали 15 различни климатични модела на водещи научни институции, включително НАСА и института по метеорология „Макс Планк“.

Те са открили, че макар моделите да показват различни резултати, „големите бъдещи суши“ са в прогнозите на онези модели, които точно симулират какво се е случвало в миналото.

От 1940 г. в Португалия е имало осем големи суши, като най-силната е от 2004г. до 2006 г.

В Испания е имало три значителни суши, като последната беше между 1990 г. и 1995 г. и засегна по-голямата част от страната, а дъждовете намаляха с 30%.

Предишно проучване показва, че части от Южна Европа могат да се превърнат в пустиня до 2100 г., тъй като глобалното затопляне променя екосистемата „по един безпрецедентен начин“ за последните 10 хил. години.


Facebook коментари

comments

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here