Бъчварова: 550 сътрудници по охрана на сгради ще бъдат назначени в областните дирекции на МВР, други 600 – по границите

0
1077

На възможността за полицейско присъствие във всяко населено място МВР гледа в перспектива, но трябва да е ясно, че при 5000 населени места е невъзможно да се осигури такова, каза по време на брифинг в ОД МВР-Пазарджик министърът на външните работи в оставка Румяна Бъчварова.

По думите й в момента се прави опит за реорганизация на работата в МВР в административно отношение във връзка с кадровото укрепване на структурите. „Хората имат нужда от това да имат такова присъствие във всяко населено място и да се чувстват сигурни. Подборът и обучението на полицейските служители отнема поне 1 година и ние предложихме новата длъжност „сътрудник по охрана на сградите на МВР” да се дава на постове, които не изискват пряко прилагане на полицейските правомощия и там да застанат пенсионирани служители на МВР.

Така ще освободим хора, които имат полицейски правомощия да излязат на улицата и да се включат в операциите. Това ще се случва поетапно. Надявам се до месец да можем да назначим 550 сътрудници по охрана в областните дирекции и около 600 по границите”, уточни Бъчварова. Тя каза също, че текат процедури и конкурси по подбор и обучение на допълнителни 1500 служители, като те ще получават заплати от сегашния бюджет на МВР. Тази полицейска операция ще продължи до 3 месеца, като следващото ръководство в МВР ще прецени как ще се осъществява дейността на тази операция, особено по време на изборите.


Facebook коментари

comments

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here